Natuurlijk Grevelingen

Laat de grevelingen niet verdrinken

In de Grevelingen kom je altijd weer voor verrassingen te staan. Ondanks dat het een jong gebied is sta je altijd weer versteld van de aantallen bijzondere soorten in wat voor vorm dan ook die het gebied prijsgeeft als je je ogen maar de kost geeft.

Of het nu gaat om bijzondere vogels, zoogdieren, amfibieën, mossen, planten of paddenstoelen; het is er gewoon.Ondanks dat het een jong gebied is sta je altijd weer versteld van de aantallen bijzondere soorten in wat voor vorm dan ook die het gebied prijsgeeft als je je ogen maar de kost geeft. Of het nu gaat om bijzondere vogels, zoogdieren, amfibieën, mossen, planten of paddenstoelen; het is er gewoon.

Deze week kreeg ik een inventarisatie van de paddenstoelenwerkgroep van de KNNV Roosendaal in handen. Zij hebben over een periode van 8 jaar de Grevelingendam geïnventariseerd en komen met bijzonder verassende getallen. Wat denkt u van in totaal 329 verschillende soorten. Hiervan staan er 46 op de rode lijst. 2 voorkomende soorten zijn ernstig bedreigd, 31 zijn zeldzaam en 13 soorten zijn zeer zeldzaam. De werkgroep heeft bijzonder werk verricht en alleen al over de namen zou je kunnen struikelen. Ontdek maar eens een Witpootglinsterkopje, Donsvoetjeskorrelwebzwam imperfect, Bruinsporig sapbekertje, Fijngeschubte aardtong, Blozenden dennenvezelkop en 324 andere bijzondere namen.

Het einde is nog niet in zicht in de Grevelingen want met de komst  van bomen en struiken op de eilanden in combinatie met kalkrijke duinvalleigronden zullen nieuwe soorten de Grevelingen vinden. Samen met de vele korstmossen geeft het mooie plaatjes zoals de foto van een stammetje op de Kleine Veermansplaat laat zien. De Grevelingen is niet alleen een paradijs voor  mens, dier en plant, maar ontwikkeld zich nu ook als Paddo-imperium. Kreeft, Oesters, Zeekraal en nu ook mmmm…. Mushrooms.

 

Bron: http://boswachtersaanzee.wordpress.com/category/boswachter-william-van-der-hulle/